
Bemutatkozás

Mihalovits Miklós vagyok, és 2022 februárjában alapítottam a Fakapu Pincészetet. A szőlőtermesztés és borkészítés a szenvedélyem. Szeretném megosztani Veled életutam.
Mezőgazdasági mérnök diplomát szereztem a Debreceni Egyetemen, de az igazán értékes tudásomat nagyapámtól kaptam az erdőbényei gazdaságában. Az ő bölcs tanácsai és a közös élmények gazdagították életemet. Ő volt az, aki megtanította nekem a vidék és a természet szeretetét, majd pedig elvezetett a szőlőtermesztés és a borkészítés világának mélységeibe.
Először a zöldmunkákat tanulhattam meg tőle, majd a gépi munkák világába vezetett be nagyapám. A borok kezelésének művészetét, a borok derítését és a szőlő- és borkészítés üzemi szintjét is tőle tanultam. Ma már saját szőlőterületeimen dolgozom, de nagyapám mindig velem van, mint állandó szakmai tanácsadó, aki nap, mint nap segít a munkámban.
De nem csak nagyapámra támaszkodhatok, hanem szüleimre is, akik mindvégig támogattak abban, hogy folytathassam a családi birtok művelését és borkészítését. Nélkülük ez az álmom soha nem vált volna valóra.
Remélem, hogy hamarosan személyesen is üdvözölhetlek pincészetünkben, Te is megtapasztalhatod boraink varázslatos világát!
Borászati hitvallásunk
Boraink készitésében a legmeghatározóbb szempontok a minőség, és az élvezeti érték. Törekszünk arra, hogy biológiailag érett-túlérett termést takaritsunk be. Ennek köszönhetően kiegyensúlyozott harmóniát, magas élvezeti értékű borokat készitunk.
Jó bort pedig csak jó szőlőből lehet késziteni, ezért a boraink alapját képző szőlőt minden éven mi termeljük saját területeinken. Igyekszünk magas termésbiztonsággal, a legjobb minőségű szőlőt szüretelni, fenntartható módon. Ebben segit minket dülőink elhelyezkedése, a tőkék irányitott terhelése, a hagyományos kézi munkák és a modern termesztési technológia ötvözése.
A borokat reduktiv eljárással készitjük, igy ezek friss, üde, zamatos borok melyeket a könnyedség és gyümölcsösség jellemez.